Maraş dondurmasını duymayan var mı? Peki ya tatmayan? Eğer hala maraş dondurması yemediyseniz dünyanın en güzel lezzetlerinden birininden mahrum kaldığınızı bilmelisiniz.
MARAŞ DONDURMASI
Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağanın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen yabani orkideyi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. Sahlepli karsambaç olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra Maraş dondurması olarak tanınmaya başlamıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.
Yapılışı
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta ısıtılan sütler, mikro organizmalardan arınıdırılır. Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.
Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır. Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır.
MARAŞ DONDURMASI
Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağanın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen yabani orkideyi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. Sahlepli karsambaç olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra Maraş dondurması olarak tanınmaya başlamıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.
Yapılışı
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta ısıtılan sütler, mikro organizmalardan arınıdırılır. Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.
Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır. Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır.
Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir. Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.
maraş yemekleri
maraş mutfağı
maraş sofrası
maraş lokantaları
maraş restorantları
maraş ta ne yemeli
kahramanmaraş yemekleri
kahramanmaraş mutfağı
kahramanmaraş sofrası
kahramanmaraş ta ne yemeli
maraş yemekleri
maraş mutfağı
maraş sofrası
maraş lokantaları
maraş restorantları
maraş ta ne yemeli
kahramanmaraş yemekleri
kahramanmaraş mutfağı
kahramanmaraş sofrası
kahramanmaraş ta ne yemeli