ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

MARAŞ YEMEKLERİ

Maraş dondurmasını duymayan var mı? Peki ya tatmayan? Eğer hala maraş dondurması yemediyseniz dünyanın en güzel lezzetlerinden birininden mahrum kaldığınızı bilmelisiniz.
 MARAŞ DONDURMASI
Kahraman Maraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağanın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen yabani orkideyi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. Sahlepli karsambaç olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra Maraş dondurması olarak tanınmaya başlamıştır. Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.
Yapılışı
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir. 90°C sıcaklıkta ısıtılan sütler, mikro organizmalardan arınıdırılır. Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur.

Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır. Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır.
Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı "Tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır. Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur. Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ilave edilir. Yoğurtla iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır. Üzeri iyice kapatılır. Birgün dinlendirilir. Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin üzerine el maharetleri ile sererler. Serildiği günün akşamı "Tarhana Firiği" hazır olur. Birgün sonrada tamamen kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır. Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir.